ebooks uitlenen (dutch)

Zoals de meeste die mij volgen op twitter wel weten lees ik nogal veel boeken (zie bijvoorbeeld mijn pagina op @deboekenlijst).

Wat mij betreft zijn ebooks dan ook helemaal geweldig. Ik koop mijn boeken toch al, dus waarom niet op een formaat dat ik ook makkelijk mee kan nemen. In plaats van 10 keer een boek van 3 a 4 centimeter dik heb ik nu alleen mijn reader nodig op vakantie. Maar, het moet natuurlijk wel net zo gemakkelijk zijn als een boek. Als het even kan wil ik mijn boeken kunnen uitlenen en wil ik boeken van vrienden en familie lenen. En dat laatste bleek toch iets lastiger…

Ik heb een reader van bol.com en heb daar inmiddels ook een aantal boeken gekocht. Bol.com gebruikt het epub formaat, wat betekent dat je je boeken moet registreren met Adobe Digital Editions. Je autoriseert je computer, je reader en daarna het ebook. Zolang het 1 reader betreft is er niks aan de hand. Maar nu wil ik mijn ebook uitlenen. Dus ik stuur het .acsm bestand op dat je krijgt van bol.com. Ze adverteren immers met het feit dat je boeken kan uitlenen (Het lijkt erop dat dit terug gedraaid is? Ik kan dit niet meer op de website vinden). Helaas kan het ebook bestand niet met een ander Adobe ID geregistreerd worden. Dus dan maar proberen het boek met mijn ID registreren voor een andere reader. En weer helaas: een reader kan maar aan 1 ID gelinkt zijn! Oftewel: wil je boeken (uit)lenen? Dan moet je 1 Adobe ID gebruiken. Dat is natuurlijk niet handig.

Daarom ben ik maar op zoek gegaan om de DRM van de epub files te slopen. Let op, niet met het doel om al mijn boeken te verspreiden. Ik verspreid ze alleen maar naar vrienden en familie, met daarbij natuurlijk de voorwaarde dat zij het niet weer verder verspreiden. Lijkt mij geen echt probleem, ik koop immers al mijn boeken nog steeds… (overigens zijn er via Google en Projet Gutenberg ook gratis boeken te downloaden).

Het verwijderen van DRM is eigenlijk vrij simpel (Dit is alleen voor Windows, ik heb niet verder gezocht naar een MacOSX handleiding). Even googlen levert al snel 2 links op: http://rapidfind.org/upload/showthread.php?p=1035319 http://klungvik.com/index.php/2008/how-to-remove-drm-from-ebooks/

Wat heb je nodig?

Nu begint het echte werk:

Het bestand zelf kan nu met bijvoorbeeld Calibre omgezet worden naar andere formaten, of op de reader geplaatst worden.